Nyilt levél Magyarország kormányához

 

Tisztelt Magyarország Kormánya!

A WHO (World Heath Organisation – Egészségügyi Világszervezet) a COVID-19 koronavírust  egészségügyi világkockázatnak nyilvánította. A Kormány az egészségügyi világjárványra reagálva 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása érdekében a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvására Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki 2020.03.11-i hatállyal.

A veszélyhelyzet és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében a Kormány több ágazat területén intézkedéseket rendelt el (47/2020.(III.18) Korm.rendelet).

A Kormány intézkedéseinek gazdasági hatásait felmérve gyorsan reagált és megkezdte a vészhelyzet nemzetgazdaságot érintő hatásainak az enyhítését is.

A vészhelyzet nem csak a rendeletben meghatározott ágazatokat, hanem a masszőr szakmát is súlyosan sújtja. A Kormány az embereket otthon maradásra ösztönzi és ennek megfelelően mindenki csak a legszükségesebb, halaszthatatlan esetben hagyja el az otthonát. A masszőröknek a vészhelyzet elrendelését követően drasztikusan csökkent és mára teljesen eltűnt a vendégköre, bevételük nem hogy minimális, hanem nincs.

Örömmel üdvözöltük a masszőr szakmára is kiterjedő hitel-, kölcsön- és lízingügyleteknél adott 2020.12.31-ig tartó fizetési moratóriumot, de a masszőröknek továbbra is bevétel nélkül, a tartalékiakat felélve kell fizetniük a bérleti díjakat, a munkavállalóik fizetését és utána valamennyi közterhet és járulékot, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók esetében a KATA-t. A BKIK masszőr szakmai osztálya nem kér többet a Kormánytól, mint amit a Kormány már más ágazatokban biztosított.

Ezúton kérjük, hogy a COVID-19 koronavírus humán világjárvány masszőr szakmát sújtó gazdasági hatásainak a mérséklése érdekében szíveskedjenek a szükséges intézkedéseket meghozni, így különösen kérjük asz alábbiakat.

  1. Szíveskedjenek a masszőr szakmát mentesíteni a vállalkozói adóterhek alól, így a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók esetében a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési            kötelezettségük alól.
  2. Szíveskedjenek ezen ágazatban működő munkáltatókat mentesíteni a munkavállalók utáni közterhek megfizetése alól és a járulékfizetési kötelezettségüket mérsékeljék.
  3. A masszőr szakmában a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződések esetében a bérleti díjakat szíveskedjenek rögzíteni, esetlegesen csökkenteni, vagy arra fizetési haladékot adni és a bérleti szerződések felmondását megtiltani.
  4. Az adósok a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésre fizetési moratóriumot kapjanak

Előre is köszönjük a Kormány együttműködését és szakmai támogatását.

Budapest, 2020.03.20.

Tisztelettel,                                                                                                                                                                                                                          .

Galiotti Gábor                                  .

BKIK Masszőr Szakmai Osztály elnöke            .

Yumeiho® Egyesület elnöke                   .